Kürtaj İşlemi
Kürtaj Nedir ?
Kürtaj veya küretaj kelime anlamı olarak“kazıma” anlamına gelir. Eskiden rahim duvarı küret denilen metal aletlerle kazındığı için “küretaj, yani kazıma” adını almıştır. Fakat günümüz modern tıbbında kazıma yerine rahim tahliyesi vakum aspirasyon yöntemi denilen ve rahim iç tabakasına zarar vermeyen özel bir yöntem artık daha çok tercih edilmektedir.
İstenmeyen bir gebeliği veya istenen ama sağlıksız bir gebeliği sonlandırmak için uygulanan kürtaj ya da küretaj yani çocuk aldırma, yasal olarak 10 haftaya kadar olan gebeliklerde yapılabilir. Daha büyük gebeliklerin sonlandırılabilmesi için ilaç kullanımı, gebeliğin annenin hayatında tehlike oluşturması, bebekte sakatlık gibi durumlardan dolayı sağlık kurulu kararı ile yapılabilir.
Gebeliklerde uygulanan kürtaj işlemi, gebelik dışı rahim duvarında kalınlaşma, adet düzensizliği gibi bazı jinekolojik problemlerde de uygulanabilmektedir. Gebelik sonlandırma dışı yapılan kürtaja “probe küretaj” adı verilir. Probe kürtajda rahimden parça alınarak patolojiye gönderilir. Bu şekilde hem tanı hem de tedavi yapılmış olur.
Kürtaj İşlemi Nasıl Yapılır ?
Kürtaj işlemi için:
- Enfeksiyon kapılmaması için antibiyotik başlanır.
- Rahim ağzı antimikrobial maddeler ile temizlenir.
- Düzenli muayene olmayan hastalar için rahim ağzından papsmear almak uygun olur.
- Eğer gerekli ise rahim ağzı uygun olan büyüklüğe gelene kadar genişletilir.
- Plastik kanüllerle vakum aspirasyon veya küretle kürtaj yapılır.
- Kanama kontrolü yapılarak işleme son verilir.
- Ultrason ile işlem sonrası rahim içi kontrol edilir.