Sorularınıza aşağıdan cevap bulabilirsiniz.!
Beklenen adetin gecikmesi: Düzenli adet gören, üreme çağındaki bir kadında, beklenen adetin gecikmesi çoğunlukla gebeliğin ilk habercisidir. Kusma, bulantı: Özellikle sabahları olan, akşama azalan bulantı ve kusmanın yanı sıra; yemek kokularına tahammülsüzlük, normal yiyecekler dışındaki maddelere karşı ( kül, kil, kireç, gibi ) yeme isteği ilk gebelik belirtilerindendir. Bu belirtiler çok hafif olabileceği gibi, gebe kadının beslenmesini engelleyecek kadar şiddetli seyredebilir. Vajinal akıntıda artma: Gebelikte östrojen hormonun fazla salgılanmasına bağlı olarak, vajinal akıntı artar. Akıntı, yumurta akı kıvamında ve kokusuzdur. Deri renginin koyulaşması: Vücudun ; koltuk altı, yüz, göbek çevresi, meme başı çevresi, göbek altı orta hat gibi bölgeleri hormonların etkisiyle koyulaşır. Göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet, Sık, idrara çıkma. Tükürük salgısında artış. Halsizlik, yorgunluk, uykuya eğilim. Kesin gebelik tanısı için bebeğin ultrasonografi ile görüntülenmesi veya bebek kalp sesinin duyulabilmesi gerekir. Ultrasonografi: vajinal ultrasonografi ile 6. gebelik haftasında, bebeğin kalp atışı ve bebeğin kendisi görülür. Vajen yolu ile yapılan ultrasonografi gebeliğe zarar vermez. Özellikle obez kişilerde bu yönteme gereksinim duyulabilir .En erken kesin gebelik tanısı bu yöntem ile konur. Gebeliğin 7. haftasında itibaren kalp atışları izlenir.
Gebelik yaşını doğru saptayıp, bebeğin gelişimini doğuma kadar izlemek. Annede mevcut olan ve gebelik sırsında şiddetlenebilecek hastalıkları saptamak, gerekli tedaviyi yapmak. Gebeliğe bağlı ortaya çıkabilecek sorunları önceden saptayıp bu sorunları önleyici tedbirleri almak ve gerekli tedaviyi sağlamak. Anne karnındaki bebekte var olabilecek yapısal bozuklukları erken gebelik döneminde saptamak. Gerekli durumlarda anne karnında tedavi etmek. Anneyi gebelik, doğum, loğusalık ve bebek bakımı konularında eğitmek. Gerektiğinde psikolojik destek sağlamak.
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Yapılır? Genellikle 38-40’ıncı haftada yapılır. Ne Kadar Sürer? Sezeryan doğum ortalama 45 dakika ile 1 saat arasında sürer. Doğumun tabiatı düşünüldüğünde oldukça kısa süren bir işlemdir. Sezaryen Ameliyatı Sonrası Banyo Yapılır mı? Evet sezaryenin sonrasında banyo yapılabilir. Ancak 2 gün sonra dikiş bölgesine bant uygulanarak yapılmalıdır. 10 -15 gün sonra ise korse kullanılabilir. İkinci Hatta Üçüncü Sezaryen Yapılabilir mi? Riskleri Var mıdır? Evet, ikinci, hatta üçüncü olabilir. Ancak sezaryende doğum sayısı arttıkça elbette riskler de artar. Yapışıklık ve organ hasarı ihtimali ortaya çıkabilir. Ancak günümüzde bu hususlar ehil ellerde en az zararla atlatılabilmektedir. Sezaryen Sonrası Normal Doğum Yapılabilir mi? Evet, bu uygulama SSVD olarak adlandırılmaktadır. Aşağıdaki linkten konu ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz. Ameliyatın Sonrasında Dikiş İzi Kalır mı? Evet, karın bölgesinde bir iz kalabilmektedir. Ancak dikiş izleri için daha az iz bırakan sütür materyallerini tercih ediyoruz. Böylece izi minimuma indiriyoruz.
Henüz menopoza girmediyseniz, doğum kontrolü jinekoloğunuza her zaman sormanız gereken bir konudur. Piyasada her zaman farklı ihtiyaçlara sahip kadınlar için yapılmış yeni doğum kontrol yöntemleri vardır. Birçoğu eski formlar gibi hormon içermez ve eski versiyonlar gibi meme kanseri için riskli değildir. Doktorunuza hangi türün sizin için en iyi olduğunu sorun ve hormonlarınızı, cildinizi, cinsel ilişkinizi ve / veya kilonuzu nasıl etkilediğine dair endişelerinizi söylediğinizden emin olun.
Smear testi ( PAP smear) rahim ağzından sürüntü işlemi ile alınan hücrelerin incelenmesidir. Smear testi, rahim ağzı yani serviks kanseri için bir tarama yöntemidir. Smear testi yapmaktaki amaç ; rahim ağzında fark edilmezse yıllar sonra kansere dönüşme riski olan lezyonları erkenden tespit ederek kanser oluşumunu önlemektir. Smear testlerinin yapılmaya başlanmasıyla servikal kanserlerden ölüm oranı hemen hemen % 50 oranında azalmıştır. Smear testi 18 yaşında yada herhangi bir yaşta başlayan ilk cinsel ilişki ile birlikte yapılmaya başlanmalıdır. Bütün sexüel olarak aktif olan kadınlara en az yılda bir kez smear testi yapılmalıdır. Jinekolojik muayene sırasında spekulum takılır ve özel yumuşak bir fırça yardımı ile rahim ağzından alınan salgı lam denilen ince bir cam üzerine yayılır. Bu alınan materyal patoloji doktoru tarafından özel yapılan boyama işlemlerinden sonra incelenerek değerlendirilir. Bu teknikle Human Papilloma Virus (HPV) tayini de yapılabilmektedir. Sonuçlar genellikle 2-5 gün içerisinde çıkar. Smear testi yapılması için en uygun zaman adet bittikten sonra 3-10 günler arasıdır. Test yapılmadan 3 gün önceden itibaren vaginal fitil yada duş kullanılmamış olması ve cinsel ilişkiye girilmemiş olması gereklidir. Aşırı derecede iltihap ve akıntı durumunda ve vaginal kanama durumunda smear testi uygulanmamalıdır.
Daha Fazla Sorunuz mu Var?
Daha ayrıntılı bilgi almak ve başka sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.